Υπέρυθρη θέρμανση, πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα. Τι ισχύει;

Υπέρυθρη θέρμανση, πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα. Τι ισχύει;

Τι είναι η υπέρυθρη θέρµανση και πώς λειτουργεί;

Αντίθετα µε άλλες µορφές θέρµανσης, στην τεχνολογία της υπέρυθρης, δεν

θερµαίνεται ο αέρας.

Τα στερεά σώµατα που βρίσκονται σε ένα χώρο µπορούν να ζεσταθούν περισσότερο από 80% και µόνο το 20% του αέρα γύρω τους. Το µεγαλύτερο πλεονέκτηµα αυτής της µεθόδου είναι ότι σε ένα περιβάλλον µε ευχάριστη θερµοκρασία η θερµότητα εισχωρεί και αυτό επιτυγχάνεται, µέσω θερµαντικών σωµάτων. Λειτουργούν µε ηλεκτρισµό και τοποθετούνται στους τοίχους, στην οροφή ή στο δάπεδο. Η λειτουργία τους βασίζεται στο να µετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θερµική χωρίς απώλειες στο περιβάλλον και ζεσταίνουν πρώτα τα στερεά σώµατα, στα οποία συµπεριλαµβάνονται οι άνθρωποι και όχι τόσο τον αέρα, γιατί ο αέρας του δωµατίου δεν µπορεί να θερµανθεί απευθείας µε υπέρυθρες ακτίνες, αλλά όλα τα αντικείµενα στο δωµάτιο, τα οποία στη συνέχεια απελευθερώνουν την αποθηκευµένη θερµική ενέργεια στο χώρο. Θερµαίνονται άµεσα χωρίς προθέρµανση, είναι αθόρυβα, άοσµα και δεν δηµιουργούν σκόνη σε σύγκριση µε εναλλακτικές λύσεις. Ως εκ τούτου, συνίστανται ιδιαίτερα σε άτοµα που υποφέρουν από αλλεργίες. 

Επιλεκτική πηγή θερµότητας για το µπαλκόνι, το µπάνιο, τον χειµερινό κήπο, την εξοχική κατοικία, τον χώρο ευεξίας ή το εστιατόριο, την καφετέρια ακόµα και τις αίθουσες εκδηλώσεων ή τους πάγκους υπαίθριας αγοράς. Οι υπέρυθρες θερµάστρες εξασφαλίζουν ευχάριστη και στοχευµένη διανοµή θερµότητας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους µε το πάτηµα ενός κουµπιού. Οι θερµαντήρες υπέρυθρης ακτινοβολίας παρέχουν ευχάριστη υπέρυθρη θερµότητα χωρίς προθέρµανση.

Τι είναι οι υπέρυθρες ακτίνες;

Οι υπέρυθρες ακτίνες είναι ηλεκτροµαγνητικά κύµατα και δεν έχουν σχέση µε τις υπεριώδεις ακτίνες. Η υπέρυθρη θερµική ακτινοβολία δεν έχει καµία σχέση µε την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία ευθύνεται για τα εγκαύµατα και τις κακώσεις του δέρµατος. Τα υπέρυθρα κύµατα είναι µια µορφή ενέργειας, η οποία µπορεί να ζεστάνει αντικείµενα χωρίς να ζεσταίνει τον αέρα γύρω τους. Η υπέρυθρη θερµική ακτινοβολία που χρησιµοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για θεραπευτικούς σκοπούς και µπορεί να χαρακτηριστεί ως απολύτως ασφαλής. 

Χρησιµοποιείτε ήδη εδώ και τρεις δεκαετίες σε χώρες µε πολύ κρύο και υγρασία όπως Τσεχία, Γερµανία, Αυστρία, Καναδά κλπ. ως κύρια θέρµανση και διαθέτει κάθε χρόνο περίπου 2.000.000 θερµαντικά σώµατα στην παγκόσµια αγορά. Ακόµα και στις θερµοκοιτίδες, για να ζεσταίνουν τα νεογέννητα, χρησιµοποιούνται συστήµατα υπέρυθρης θέρµανσης.

Με δεδοµένο τον τρόπο µε τον οποίο λειτουργούν και εκπέµπουν τη θερµότητα, παρουσιάζονται τα παρακάτω πλεονεκτήµατα.

Πλεονεκτήµατα υπέρυθρης θέρµανσης

1. ∆εν χρειάζεται λεβητοστάσιο ούτε δεξαµενή πετρελαίου.

Εφόσον χρησιµοποιείτε ηλεκτρικό ρεύµα για να λειτουργήσουν, δε χρειάζεται λεβητοστάσιο, δεξαµενή ούτε πρόσθετες εργασίες (µερεµέτια, εµφανείς σωλήνες θέρµανσης...). Απλή τοποθέτηση και σύνδεση στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύµατος. Καταλαµβάνουν ελάχιστο χώρο και δεν ενοχλούν. Αν τοποθετηθούν στην οροφή, ο χώρος αυτός γίνεται ακόµα µικρότερος.

2. Απόλυτη αυτονοµία θέρµανσης σε κάθε χώρο

Ειδικά στις πολυκατοικίες, για να χρησιµοποιηθεί ή για να υποστεί αλλαγές η κεντρική θέρµανση, πρέπει όλοι να συµφωνήσουν. Αντιθέτως η υπέρυθρη προσφέρει αυτονοµία, αφού λειτουργεί µέσω της σύνδεσης ηλεκτρικού ρεύµατος

3. Χαµηλή κατανάλωση ρεύµατος

• Συνήθως µας έρχονται στο µυαλό τα κλιµατιστικά. Πράγµατι, το κλιµατιστικό αποτελεί µια καλή επιλογή για ζέστη το χειµώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Ωστόσο, τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας µπορεί να κοστίζουν λιγότερο από το κλιµατιστικό. Προσφέρουν έναν πιο υγιεινό τρόπο θέρµανσης, γιατί η λειτουργία τους δε βασίζεται στη µετάδοση ζεστών ρευµάτων αέρα και τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο ρεύµα, σε σχέση µε άλλα θερµαντικά σώµατα.  Σε αντίθεση µε τα κλιµατιστικά, τα αερόθερµα και τα καλοριφέρ, τα σώματα υπέρυθρης θέρµανσης ζεσταίνουν απευθείας τα δοµικά στοιχεία του χώρου και τους ανθρώπους, χωρίς απώλειες για τη θέρµανση του ενδιάµεσου αέρα. Τα συµβατικά µέσα χρειάζεται να λειτουργήσουν πολλές περισσότερες ώρες από τα σώματα υπέρυθρης θέρµανσης προκειµένου να επιτύχουν να θερµάνουν τον χώρο. 

• ∆ιατήρηση της θερµότητας ακόµη και µετά από αερισµό του χώρου. Τα θερµαντικά µέσα που βασίζονται στην κυκλοφορία ρευµάτων θερµού αέρα έχουν ένα σηµαντικό µειονέκτηµα. Όταν ανοιχτούν τα παράθυρα, ο θερµός αέρας θα χαθεί αµέσως και θα χρειαστεί πολλή ώρα µέχρι να επανέλθει στα προηγούµενα επίπεδα θερµοκρασίας. Στο µεταξύ, όλη η ενέργεια που καταναλώθηκε, πάει χαµένη. Αντίθετα, η υπέρυθρη θερµότητα απορροφάται από τα αντικείµενα και παραµένει σε αυτά, χωρίς να επηρεάζεται από τον αέρα. Ακόµη κι αν ανοιχτούν τα παράθυρα, µόλις ξανά κλείσουν, ο χώρος θα επανέλθει στα ίδια επίπεδα θερµοκρασίας.

4.Υγιεινή θέρµανση

∆εν δηµιουργεί ρεύµατα αέρα στον χώρο αποτρέποντας έτσι την κυκλοφορία της σκόνης, των βακτηριδίων και των ιών που µεταφέρονται µε τον αέρα. 

5. Μειώνει και στεγνώνει την υγρασία στους τοίχους

• Τα αυξηµένα επίπεδα υγρασίας, είναι κάτι που ενοχλεί όταν υπάρχει. Τα θερμαντικά υπέρυθρης ακτινοβολίας λειτουργούν µε τέτοιο τρόπο, ώστε να θερµαίνουν απευθείας τα δοµικά στοιχεία του χώρου, ως στερεά σώµατα. Αυτό σηµαίνει, πως θερµαίνουν και τους τοίχους, µειώνοντας σηµαντικά την υγρασία τους. Δεν αντικαθιστούν τον αφυγραντήρα.

6. ∆ε χρειάζονται συντήρηση

Χαµηλότερο κόστος από την συµβατική θέρµανση (πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Τα υπέρυθρης ακτινοβολίας µας απαλλάσσουν από το κόστος συχνής συντήρησης. ∆εν ακολουθούν τις ίδιες αρχές µε όλες τις οικιακές συσκευές, οι οποίες χρειάζονται την ανάλογη φροντίδα ανά τακτά χρονικά διαστήµατα. Φυσικά, αυτό δε σηµαίνει πως δε µπορεί να παρουσιαστεί ποτέ κάποια δυσλειτουργία.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ WATT

Τύπος: m² x W / m² = W
Επιφάνεια χώρου (m²) x συνιστώμενη ισχύς θέρμανσης ανά τετραγωνικό μέτρο (W/m²) = απαιτούμενη ισχύς θέρμανσης του θερμαντήρα υπερύθρων (W)

Παράδειγμα υπολογισμού:
Χώρος 32m² με πολύ καλή ποιότητα μόνωσης, η συνιστώμενη απαίτηση θερμικής ισχύος είναι: 32m²x100W/m²= 3.200 W

Συµβουλές εγκατάστασης για θερµαντήρες υπέρυθρης ακτινοβολίας

Ποια θερµάστρα υπερύθρων είναι η κατάλληλη;

Low Glare Τεχνολογία χαµηλής λάµψης και ζεστασιά µε 80% λιγότερo φώς

Υπέρυθρη ζεστασιά µε τους θερµαντήρες τεχνολογίας Low Glare, µε µειωµένη ακτινοβολία φωτός και χαµηλή λάµψη, δηµιουργούν την εντύπωση µιας ζεστής ατµόσφαιρας υπό το φως των κεριών. Χάρη στους αδιάβροχους θερµαντήρες ακτινοβολίας χαµηλής λάµψης, οι εξωτερικοί χώροι  µπορούν να θερµανθούν µε υψηλή και οικονοµική απόδοση, χωρίς  έντονο και ενοχλητικό φως. Η υπέρυθρη ακτινοβολία συνδυάζεται µε µια καινοτόµα διαδικασία επίστρωσης, η οποία µειώνει τις απώλειες θερµότητας. Με την τεχνολογία Low Glare, οι θερµαντήρες επιτυγχάνουν µείωση φωτός έως και 80% µε διάρκεια ζωής έως και 6.000 ώρες.

Βαθµός προστασίας IP55 και IP65 Aδιάβροχα και ανθεκτικά στη σκόνη

Οι υπέρυθρες θερµάστρες διατίθενται σε πολλά διαφορετικά σχέδια για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Η επιλογή της σωστής συσκευής, είναι σηµαντική εάν ο θερµαντήρας πρόκειται να είναι εκτεθειµένος σε βροχή ή σε σκόνη. Εάν έχει τοποθετηθεί ένα θερµαντικό σώµα υπέρυθρης θέρµανσης σε εσωτερικό χώρο, δεν απαιτείται προστασία από νερό ή σκόνη. Εάν όµως πρόκειται να τοποθετηθούν σε εξωτερικό χώρους, ο βαθµός προστασίας είναι σηµαντικό κριτήριο επιλογής συσκευής. Οι κατηγορίες προστασίας IP24 και IP34 επαρκούν για καλυµµένους εξωτερικούς χώρους. Οι βαθµοί προστασίας IP55 και IP65 παρέχουν προστασία του θερµαντήρα από εισχώρηση σκόνης στο περίβληµα, αλλά και νερού, από όλες τις πλευρές. Η στιβαρή κατασκευή και οι µεγάλοι βαθµοί προστασίας καθιστούν τα θερµαντικά   κατάλληλα και για τοποθέτηση σε ακάλυπτους εξωτερικού χώρους.

Θερµαντήρες IRD. H κοµψή σχεδιαστική λύση χωρίς καµία εκποµπή φωτός

Οι υψηλής ποιότητας και κοµψοί σκοτεινοί θερµαντήρες IRD, συνιστώνται για αρχιτεκτονικά απαιτητικούς εξωτερικούς χώρους. Το απλό, µινιµαλιστικό περίβληµα σχεδίασης αλουµινίου και η µαύρη επιφάνεια ακτινοβολίας του θερµαντήρα, συνδυάζονται κοµψά σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Ο υπάρχων φωτισµός περιβάλλοντος και το χρώµα του φωτός των λαµπτήρων που χρησιµοποιούνται δεν επηρεάζονται.

Μπορούν να στερεωθούν στον τοίχο ή στην οροφή και να καλύψουν πολύ µεγάλες περιοχές µε θερµότητα. Είναι σηµαντικό να προστατεύονται από τον αέρα, έτσι ώστε τα ρεύµατα ψύξης να µην ακυρώνουν την επίδραση της θερµότητας. Ιδιαίτερα πρακτικές αφού δεν χρειάζονται συντήρηση, καθώς δεν χρειάζεται να αντικατασταθούν λαµπτήρες.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ή ΠΛΗΡΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ

Το καλάθι μου