Ρυθμίζουμε την υγρασία για εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση

Ρυθμίζουμε την υγρασία για εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση

Η εξάλειψη της ανεπιθύµητης υγρασίας, αυξάνει την αίσθηση της θερµοκρασίας του χώρου, κατά 2-3 °C, ενώ παράλληλα κάνει τα θερµαντικά σώµατα έως και 20% πιο αποδοτικά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ;

Υγρασία ονοµάζουµε το νερό που βρίσκεται διαλυµένο στον αέρα της ατµόσφαιρας υπό µορφή υδρατµών. Έχει κάνει αισθητή την παρουσία της τα τελευταία χρόνια και αρχίζει πλέον να καταλαµβάνει τον πολύτιµο χώρο του σπιτιού µας, καταφέρνοντας να κάνει τη ζωή πολλών ανθρώπων δύσκολη. Υπάρχουν οικογένειες που µετακοµίζουν σε άλλο σπίτι και άλλοι που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού εξαιτίας της. Η ανάπτυξη µικρό-οργανισµών και µυκήτων, δηµιουργούν αλλεργίες και άσθµα. Επίσης η εκδήλωση συχνών κρυολογηµάτων, η δηµιουργία ή επιδείνωση ασθενειών, όπως τα αρθριτικά και οι ρευµατισµοί, πόνοι στα κόκαλα, είναι κάποιες από τις παθήσεων που οφείλονται στην υγρασία. Η υγρή ατµόσφαιρα ευνοεί τις κρίσεις άσθµατος και τις ρινίτιδες.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως στα αναπνευστικά προβλήµατα συµβάλλουν σε µεγάλο βαθµό οι µύκητες (εσωτερικών και εξωτερικών χώρων), που αναπτύσσονται από την υγρασία και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στα σπίτια που δεν αερίζονται καλά. Το βέλτιστο κλίµα ενός χώρου, είναι η βασική προϋπόθεση για την ευεξία και την υγεία µας. Προάγει την παραγωγικότητα και µπορεί να συµβάλλει στη µείωση ασθενειών.

Ακόµα και αν δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις υγρασίας, καλό είναι να µετράτε την υγρασία του σπιτιού και να την κρατάτε κοντά στα επιθυµητά επίπεδα. Το 50-55 % είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό υγρασίας. Μικρότερα (ξηρή ατµόσφαιρα) ή µεγαλύτερα (υγρή ατµόσφαιρα) από τα παραπάνω, δηµιουργούν αισθήµατα δυσφορίας. Ρυθµίζουµε λοιπόν τις συνθήκες κλίµατος: την θερµοκρασία του χώρου και την σχετική υγρασία αέρα. Χωρίς ρύθµιση, η υγρασία σε εσωτερικούς χώρους µπορεί να αυξοµειώνεται έντονα και σπάνια να φτάνει σε βέλτιστες τιµές από µόνη της (σε συνάρτηση µε την εποχή του έτους και τις κλιµατικές συνθήκες στον εξωτερικό χώρο).

ΜΕΘΟ∆ΟΙ ΑΦΥΓΡΑΝΣΗΣ ΑΕΡΑ

Απλές και µικρές αλλαγές µπορούν να κάνουν µεγάλη διαφορά. Υπάρχουν τρόποι να µειωθεί η υγρασία, ειδικά εάν είµαστε ενήµεροι για τον λόγο που την δηµιουργεί. Εννοείται πως αν έχει ανιχνευτεί κάποια διαρροή, θα πρέπει να αντιµετωπιστεί έγκαιρα και κατάλληλα.

Επαρκής αερισµός του χώρου. Οι χώροι όπου συγκεντρώνετε η περισσότερη υγρασία είναι το µπάνιο, η κουζίνα, τα υπόγεια, οι αποθήκες και οι εξοχικές κατοικίες. Ο απλός αερισµός όμως, δεν είναι η µόνη λύση για αφύγρανση αέρα.

Η θέρµανση ζεσταίνει, δεν αφυγραίνει. Ο αέρας θερµαίνεται µεν αλλά παραµένει υγρός. Μπορεί βέβαια να παραλάβει περισσότερη υγρασία από τον κρύο, αλλά δεν παύει να παραµένει υγρός. Με την αύξηση της θερµοκρασίας του χώρου και µε ίδιο περιεχόµενο υγρασίας, αρχικά µειώνεται η σχετική υγρασία αέρα. Αλλά όσο θερµότερος γίνεται ο αέρας, τόσο περισσότερο περιβάλλεται από πιο κρύες επιφάνειες στις οποίες η υγρασία ξανά συµπυκνώνεται. Μόνο µέσω της θέρµανσης του αέρα, η υγρασία δεν εξαφανίζεται. Η αφύγρανση είναι η αποτελεσµατικότερη λύση.

Αντιµετωπίζουµε έξυπνα και αποτελεσµατικά την υγρασία. Το φαινόµενο της υγροποίησης στα τζάµια του σπιτιού και του αυτοκινήτου, οφείλεται στο ότι όταν ο αέρας ακουµπά το κρύο τζάµι ψύχεται, και αποβάλει το νερό που περιέχει, επειδή δεν µπορεί να το συγκρατήσει. Η ψύξη του αέρα για την αποβολή της υγρασίας, είναι η αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η αφύγρανση.

Όσο χαµηλότερη είναι η θερµοκρασία, τόσο λιγότερο νερό µπορεί να παραλάβει ο αέρας.

Τι συµβαίνει όµως όταν ο εµπλουτισµένος µε νερό αέρας ψύχεται απότοµα, π.χ. όταν έρχεται σε επαφή µε µια πιο κρύα επιφάνεια;

Σε αυτή την περίπτωση ξεπερνιέται το όριο της σχετικής υγρασίας αέρα 100%, ο αέρας δεν µπορεί να συγκρατήσει πλέον την πλεονάζουσα υγρασία, η οποία κατά συνέπεια συµπυκνώνεται σε νερό στην πιο κρύα επιφάνεια. Υπάρχει ένα όριο κορεσµού, δηλαδή µια µέγιστη ποσότητα υδρατµών η οποία µπορεί να παραληφθεί από τον αέρα. Αυτή είναι η απόλυτη υγρασία αέρα, που δίνεται σε γραµµάρια νερού ανά κυβικό µέτρο αέρα. Το ποσοστό υδρατµών που είναι διαλυµένο στον αέρα, σε σχέση µε τη µέγιστη ποσότητα υδρατµών, την οποία µπορεί να παραλάβει ο αέρας στην επικρατούσα θερµοκρασία, ονοµάζεται «σχετική υγρασία αέρα»

ΤΡΟΠΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΩΝ

1. ME ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΠΙΕΣΤΗ

Οι αφυγραντήρες συµπύκνωσης µε συµπιεστή, λειτουργούν µε βάση την αρχή του ψυγείου. Στο εσωτερικό λειτουργεί ένα ψυκτικό σύστηµα συµπίεσης το οποίο µεταφέρει ένα ψυκτικό µέσο, µέσω δυο εναλλακτών θερµότητας - συµπυκνωτής και εξατµιστής.

Αφύγρανση αέρα με αφυγραντήρες TTK

Για το σπίτι, το γραφείο, το γκαράζ ή το εξοχικό. Οικονοµικοί αυτόµατοι αφυγραντήρες της σειράς TTK, προσφέρουν προστασία από υγρασία και διάβρωση.

2. ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΗ PELTIER

Οι αφυγραντήρες αέρα Peltier για την αφύγρανση του αέρα του χώρου δεν χρησιµοποιούν ψυκτικό σύστηµα συµπίεσης, αλλά ένα ενσωµατωµένο στοιχείο Peltier

Τρόπος λειτουργίας υγραντήρων συμπύκνωσης με τεχνική PELTIER

Στους αφυγραντήρες Peltier, πρέπει να παραχθεί στο εσωτερικό της συσκευής µια ψυχρή επιφάνεια της οποίας η θερµοκρασία βρίσκεται κάτω από το σηµείο ψύξης του αέρα, γιατί µε αυτόν τον τρόπο µπορεί να συµπυκνωθεί το νερό της υγρασίας του αέρα. Για τον σκοπό αυτό, χρησιµεύει το στοιχείο Peltier το οποίο οφείλει την ονοµασία του, στο ότι είναι ένας συµπαγής θερµοηλεκτρικός µετατροπέας, που όταν διαρρέεται από ρεύµα, η µία πλευρά του στοιχείου γίνεται πολύ ζεστή, ενώ η άλλη πολύ ψυχρή.

Με τη χρήση ενός ανεµιστήρα ο αέρας του χώρου περνάει από την ψυχρή πλευρά του στοιχείου peltier, όπου η υγρασία ψύχεται, υγροποιείται, συµπυκνώνεται και συγκεντρώνεται στο δοχείο συλλογής. Στη συνέχεια ο ξηρός αέρας περνάει από τη ζεστή πλευρά του στοιχείου, εκεί παραλαµβάνει τη θερµότητά του και στη συνέχεια ρέει ξανά ως θερµός και ξηρός αέρας στο χώρο.

Στην κρύα πλευρά του στοιχείου Peltier έχουν βιδωθεί νευρώσεις ψύξης στις οποίες συµπυκνώνεται υγρός αέρας και το συµπύκνωµα στάζει στο δοχείο συλλογής που βρίσκεται από κάτω.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ποιος είναι ο κατάλληλος αφυγραντήρας; Για να είναι σωστή η χρήση του αφυγραντήρα, πρέπει να γίνει η επιλογή και η αγορά του κατάλληλου, ανάλογα µε τις ανάγκες του σπιτιού. Η σωστή επιλογή, εξαρτάται από τα τετραγωνικά του χώρου που πρέπει να καλυφθούν. Όσο µεγαλύτερος είναι ο χώρος, τόσο πιο µεγάλος χρειάζεται να είναι και ο αφυγραντήρας, διαφορετικά δε θα µπορεί να καλύψει το µέγεθος και να ρίξει την υγρασία στο επίπεδο που έχει οριστεί. Επίσης η θερµοκρασία του χώρου, η ποσότητα υγρασίας που πρέπει να αφαιρεθεί, η δυνατότητα απορρόφησης υγρασίας σε ένα 24ωρο, η χωρητικότητα του κάδου και το επίπεδο του θορύβου, είναι σηµαντικοί παράγοντες για την σωστή επιλογή.

Τα µοντέλα που παρέχουν ψηφιακή οθόνη (δείχνοντας την τρέχουσα τιµή υγρασίας), χρονοδιακόπτη, αφαιρούµενο φίλτρο (που συγκρατεί τα χνούδια και τις τρίχες κατοικίδιων ζώων και µπορεί να σκουπιστεί ή να ξεπλυθεί γρήγορα και εύκολα) και αφαιρούµενο δοχείο νερού είναι περισσότερο εύχρηστα.

Αναβαθµίζεται ποιοτικά ο αέρας του εσωτερικού χώρου µε τη χρήση του αφυγραντήρα; Όπως προ αναφέραµε, η υγρασία σε ένα χώρο εκτός από το αίσθηµα δυσφορίας που προκαλεί, συµβάλει και στην ανάπτυξη διαφόρων βλαβερών για την υγεία µικροοργανισµών. Γι’ αυτό συνιστάται να λαµβάνονται όλα τα απαραίτητα µέτρα για την µείωση της και ιδιαίτερα η χρήση αφυγραντήρων. Έτσι  εξασφαλίζουµε τα ιδανικά επίπεδα υγρασίας και έχουµε καθαρό και υγιεινό αέρα στο χώρο µας.

Συµβάλει στη θέρµανση του χώρου ένας αφυγραντήρας; Με τη χρήση του αφυγραντήρα επιτυγχάνουµε βελτίωση στην αίσθηση της θερµοκρασίας του χώρου. Η σχετική υγρασία ενός χώρου έχει άµεση σχέση µε την αίσθηση της θερµοκρασίας που αντιλαµβανόµαστε. Σε έναν χώρο µε θερµοκρασία 20°C και υγρασία 70% το ανθρώπινο σώµα αισθάνεται ότι κρυώνει, ενώ στον ίδιο χώρο µε θερµοκρασία 20°C και υγρασία 45% η αίσθηση είναι τελείως διαφορετική. ∆εν αυξάνει τη θερµοκρασία, αλλά προσφέρει καλύτερη αίσθηση της θερµοκρασίας.

Γιατί χρειάζοµαι αφυγραντήρα µε λειτουργία “Στέγνωµα Ρούχων”; Η ατµόσφαιρα κατά τους χειµερινούς µήνες περιέχει υψηλό ποσοστό υγρασίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα τα ρούχα να στεγνώνουν πολύ δύσκολα και έπειτα από µεγάλο χρονικό διάστηµα. Η χρήση ενός απλού αφυγραντήρα µπορεί να στεγνώνει τα ρούχα, αλλά αν λειτουργήσει για παραπάνω ώρες, τότε το αποτέλεσµα δε θα είναι το επιθυµητό. Με την ειδική λειτουργία Στεγνώµατος Ρούχων που διαθέτουν, στεγνώνουν τα ρούχα µε τον πιο κατάλληλο και ιδανικό τρόπο, εξασφαλίζοντας ευωδιαστά και καθαρά ρούχα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα.

Τι είναι η συνεχής αποστράγγιση; ∆εν είναι πάντα δυνατή η διαρκής παρουσία µας στο χώρο όπου είναι εγκατεστηµένος ο αφυγραντήρας, έτσι ώστε να µπορούµε να αδειάζουµε το δοχείο συλλογής του νερού (εξοχικά σπίτια, αποµακρυσµένες αποθήκες κλπ). Έτσι καταργείται η ανάγκη για συνεχές άδειασµα του δοχείου µε την δυνατότητα συνεχούς αποστράγγισης σε αποχέτευση.

Πού πρέπει να τοποθετηθεί ο αφυγραντήρας για να λειτουργεί σωστά; Υπάρχουν διάφοροι τύποι αφυγραντήρα, από φορητούς πολύ µικρούς έως µεγάλους, που µπορούν να καλύψουν ολόκληρο το σπίτι και λειτουργούν καλύτερα µε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστές και σε κάποια απόσταση από τα έπιπλα. Θα πρέπει να τοποθετηθεί σε χώρους µε την περισσότερη υγρασία και σε ένα σηµείο στο δωµάτιο όπου δεν θα παρεµποδίζεται η χρήση του δωµατίου, όσο και η χρήση του αφυγραντήρα. Απορροφά τον αέρα, αφαιρεί τους υδρατµούς και τον επιστρέφει στο περιβάλλον. Είναι πολύ σηµαντικό λοιπόν να µην υπάρχουν αντικείµενα που εµποδίζουν τον αέρα να εισέλθει στον αφυγραντήρα.

Πότε πρέπει να χρησιµοποιείται ο αφυγραντήρας; Μία µέση υγρασία στο σπίτι είναι περίπου µεταξύ 50% µε 55%. Αυτά τα επίπεδα υγρασίας δε δηµιουργούν προβλήµατα ούτε στο σπίτι αλλά ούτε και στην υγεία. Σε υψηλότερα ποσοστά, αρχίζουν να δηµιουργούνται προβλήµατα και η λειτουργία του αφυγραντήρα είναι απαραίτητη.

Αφυγραντήρας και ανοιχτά παράθυρα; Αν τα παράθυρα είναι ανοιχτά για να αεριστεί ο χώρος ενώ δουλεύει η συσκευή, θα προσπαθεί να µειώσει το επίπεδο υγρασίας στο χώρο, ενώ εκείνη θα αυξάνεται λόγω του φρέσκου αέρα. Έτσι, δε γίνεται καλή χρήση και η λειτουργία του θα είναι αδιάκοπη. Καλύτερα να είναι κλειστός για λίγο, να ανοιχτεί το παράθυρο και αφού κλειστεί, να τεθεί πάλι σε λειτουργία.

Tips!

 • 1. Το νερό που συγκεντρώνεται στο δοχείο είναι απιονισµένο και ιδανικό για χρήσεις µε νερό χωρίς άλατα
  π.χ. στους υαλοκαθαριστήρες. (σηµ. όχι στο ατµοσίδερο!)
 • 2. Ο αφυγραντήρας µπορεί να χρησιµοποιηθεί και για το στέγνωµα των ρούχων σε εσωτερικό χώρο το χειµώνα.
 • 3. Υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης µε την αποχέτευση για συνεχή αποστράγγιση χωρίς επίβλεψη του χώρου
  π.χ. σε εξοχικά, καταστήµατα, σκάφη, αποθήκες κ.α.
 • 4. Οι µύκητες µπορεί να σχηµατιστούν ακόµη και όταν το ποσοστό υγρασίας είναι 70% ενώ η σκουριά ήδη από 60%.
 • 5. Πρόληψη διάδοσης βακτηριδίων και ακάρεων σκόνης
 • 6. Καταπολέµηση της υγρασίας και προστασία του σπιτιού από διάβρωση και µούχλα

  Η Trotec αναπτύσσει, κατασκευάζει και πουλάει για περισσότερα από 20 χρόνια, αφυγραντήρες που ηγούνται στην αγορά µε στόχο τη δηµιουργία ενός υγιεινού εσωτερικού κλίµατος. Οι µηχανικοί ανάπτυξης, οι τεχνικοί και οι σύµβουλοι προϊόντων, διαθέτουν τεχνογνωσία πρώτης κατηγορίας και γνωρίζουν τις ιδιαίτερα ευαίσθητες απαιτήσεις για ιδανικά διαµορφωµένο αέρα.


Το καλάθι μου